грудень, 2018
Температура початку кристалізації — показник, який демонструє основну властивість теплоносіїв / холодоносіїв — кристалізація при температурі нижче 0 ° С.
Сенс показника за ГОСТ 28084-89 «Жидкости охлаждающие низкозамерзающие»: температура початку кристалізації - це температура, при якій в охолоджуванійрідинінеозброєним оком можна помітити помутніння як першуознакупочатку кристалізації. Відповідно, нижче цієї температури можуть виникнути проблеми, пов'язані з появою кристалів, які заважають прокачуваннюрідини.
Міжнародний стандарт ASTM D 1 177 визначає інший показник — «температура кристалізації» (Freezing Point), яка може трохи відрізнятися від температури початку кристалізації. У даній методиці теплоносій охолоджують, записуючи показання термометра кожні 15 секунд. За цими даними будується графік залежності температури теплоносія від часу охолодження і визначається точка, де на графіку з'являється чітко вираженагоризонтальнаділянка- це і буде температура кристалізації.
Різниця між температурою початку кристалізації і температурою кристалізації (Freezing Point), як показує практика, може становити 1 ° С - 2 ° С.
На наш погляд, з практичної точки зору вищезгадані показники можна вважати ідентичними, так як різниця в 1 ° С - 2 ° С для експлуатації в реальних умовах не чутлива. А крім того, в будь-яких методиках присутні ще і похибки вимірювань.
У своїй практиці нам довелося зіткнутися з використанням для рідин на основі етиленгліколю / пропиленгліколю показника «Температура застигання». ГОСТ 20287-91, за яким працюють місцеві лабораторії і в якому вводиться методика вимірювання такого показника, написаний для нафтопродуктів (наприклад, для нафтових масел). В п.2.3.1 є вказівка«При наявності води нафтопродукт зневоднюють». Це говорить про принципову відмінність від гліколевих теплоносіїв, обов'язковим компонентом яких є вода. З цієї причини вважаємо, що дана методика визначення температури застигання для них використовуватися не може.
Якщо є необхідність визначити в гліколевомутеплоносії / холодоносіїсаме температуру застигання, прийдеться шукати лабораторію, яка володіє методиками DIN 51583 ( "setting point") або ASTM D 97 ( "pour point").