березень, 2013р.
Етиленгліколь, пропіленгліколь, гліцерин — ці три речовини найбільш часто використовуються як основа низькозамерзаючих рідин завдяки тому, що їх водні розчини мають властивість залишатися в рідкому стані при температурах нижче 00С.
У таблиці наведені основні властивості перерахованих вище хімічних речовин:
Властивості | Етиленгліколь | Пропіленгліколь | Гліцерин |
---|---|---|---|
Клас | багатоатомні спирти (жирні спирти) | ||
Зовнішній вигляд | Злегка в'язка прозора рідина | Помірно в'язка прозора рідина | Дуже в'язка прозора рідина |
Колір | Без кольору | Без кольору | Без кольору |
Запах | Без запаху | Без запаху | Без запаху |
Густина при 200С, г/см3 | 1,115 | 1,040 | 1,260 |
Температура плавління, 0С | -13 | -60 | 17,9 |
Температура кипіння, 0С | 197 | 187 | 290 |
Динамічна в’язкість при 200С, мПа*с | 19,9 | 56 | 1490 |
Температура замерзання 50% розчину, 0С | -33 | -31 | -23 |
Температура кипіння 50% розчину, 0С | >100 | >100 | >100 |
Густина 50% розчину при 200С, г/см3 | 1,065 | 1,037 | 1,126 |
Токсичність | Помірно токсичний та отруйний | Не токсичний – харчова домішка | Не токсичний – харчова домішка |