Температура кипіння / початку перегонки

лютий, 2019

Температурний діапазон нормальної експлуатації холодоносія / теплоносія - від його кристалізації і до кипіння. Тобто, температури, при яких продукт залишається рідким.

Існує кілька показників, пов'язаних з закипанням теплоносія.

Стандарт ASTM D1120 визначає температуру кипіння ( «boiling point»), ГОСТ 28084-89 - температуру початку перегонки. Значення показників істотно відрізняються один від одного. Наприклад, для охолоджуючої рідини на основі 50% етиленгліколю температура початку перегонки буде 100-101 0С, а температура кипіння 107-109 0С.

Відбувається так тому, що у випробуваннях за стандартом ASTM D1120 теплоносій нагрівається до стану кипіння, а в випробуваннях по ГОСТ 28084-89 - до появи першої краплі конденсату парів на спеціальному приладі.

Сенс введеного ГОСТом показника «температура початку перегонки» з нормативом «не нижче 100 0С» наступний: підтвердити, що продукт не містить будь-яких низькокиплячих компонентів на кшталт етилового або метилового спирту. Тобто при нагріванні першої почати випаровуватися повинна вода, температура кипіння якої 100 0С. У гліколей температура кипіння істотно вище, у простих спиртів - істотно нижче (у метанолу - 64 0С, у етанолу - 78 0С).

Ще один нюанс: значення показників визначаються для атмосферного тиску. Однак зазвичай в системі тиск вище атмосферного, що підвищує і температуру кипіння теплоносія.