Етиленгліколь, пропіленгліколь, гліцерин – огляд властивостей

березень, 2013р.

Етиленгліколь, пропіленгліколь, гліцерин — ці три речовини найбільш часто використовуються як основа низькозамерзаючих рідин завдяки тому, що їх водні розчини мають властивість залишатися в рідкому стані при температурах нижче 00С.

У таблиці наведені основні властивості перерахованих вище хімічних речовин:

Властивості

Етиленгліколь

Пропіленгліколь

Гліцерин

Клас

багатоатомні спирти (жирні спирти)

Зовнішній вигляд

Злегка в'язка прозора рідина

Помірно в'язка прозора рідина

Дуже в'язка прозора рідина

Колір

Без кольору

Без кольору

Без кольору

Запах

Без запаху

Без запаху

Без запаху

Густина при 200С, г/см3

1,115

1,040

1,260

Температура плавління, 0С

-13

-60

17,9

Температура кипіння, 0С

197

187

290

Динамічна в’язкість при 200С, мПа*с

19,9

56

1490

Температура замерзання 50% розчину, 0С

-33

-31

-23

Температура кипіння 50% розчину, 0С

>100

>100

>100

Густина 50% розчину при 200С, г/см3

1,065

1,037

1,126

Токсичність

Помірно токсичний та отруйний

Не токсичний – харчова домішка

Не токсичний – харчова домішка